Újévi zöld fogadalmak

Újévi zöld fogadalmak

Így tarts ki mellettük hosszú távon

“2019-ben – végre – eddig nem tapasztalt figyelmet kapott a klímaváltozás és -válság. A környezetvédelem témája átszőtt a női magazinok szeptemberi számától kezdve a slam poetry versenyek döntős alkotásain át minden fórumot, az amazonasi és ausztráliai bozóttüzek visszaszorítására és a károk enyhítésére pedig hatalmas, világszintű összefogások születtek. Megszületett a klímaszorongás és -depresszió fogalma is, és ezzel párhuzamosan egy aktív tettvágy, mely az ellenszere lehet az előbbieknek.
[…]
Az újév kitűnő apropó arra, hogy az ünnepek alatt esetlegesen felszedett kilók leadása mellett azt is megfogadjuk, hogy idén többet teszünk a környezetünkért, és új, zöld szokásokat alakítunk ki. Fogadalmaink vonatkozhatnak a víz- és energiahasználatunk optimalizálására, a hús- és tejtermékfogyasztásunk csökkentésére, tudatosabb vásárlásra, a pazarlás elkerülésére, közlekesédünk és utazásaink újragondolására, és még megannyi dologra.

Igen ám, de december 31-én kikiáltani, hogy másnaptól okleveles ökohuszárként éljük mindennapjainkat jóval könnyebb, mint az ehhez a célhoz vezető utat bejárni. Természetesen a szürkeség és hideg sem segít a motivációnk fenntartásában, így január vége felé sokan adják fel a fogadalmaikat. […]”

A cikk folytatása a Green Guide Budapest blogján olvasható.