Zöld karácsony: Mi kerüljön az asztalra?

Zöld karácsony: Mi kerüljön az asztalra?

“[..]

Legyen az állatoknak is boldog a karácsony

Véletlenül sem akarunk senkit arra buzdítani, hogy bojkottálja a nagyi sütijét, vagy hogy vessen véget a sok éve tartó családi halászlé-főző hagyománynak, de csapatunk rezidens vegánja, Niki azonnal küldi a virtuális pacsit és ölelést mindenkinek, akinél idén kevesebb állati eredetű étel szerepel majd a menüsoron. Nemcsak az emésztésnek tesz jót, ha nem a csalamádé az egyetlen zöldség az ünnepi asztalon, de a bolygónk számára is kiemelkőden jótékony hatással van, ha idén főként zöldségekkel, hüvelyesekkel és gabonákkal töltöd meg a vászonzsákod a nagybevásárlásnál.

Ha nem tiszta, miért nem repes a Föld a nagyipari állattartástól, itt egy gyors recap: azért, hogy az állatoknak legyen mit enniük, külön termőföldeket választanak le csak a takarmánynövény termelésére. Ennek eredményeképp a nagyipari állattartáshoz rengeteg vízre és óriási területekre van szükség. Emellett a metán – aminek fő forrása a kérődző állatok – sokkal erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. Ne feledkezzünk el az antibiotikumokról és vegyszeres anyagokról, és ez által a húsok minőségéről se. A fenntarthatósági szempontok mellett pedig természetesen ott van még az etikai oldal is: belegondolni is szörnyű, hogy egy-egy finom falatért mennyit kell szenvedniük az állatoknak.

Jó hír viszont, hogy a vega és vegán fogások nem merülnek ki fonnyadt salátákban. Mennyei sültet lehet például készíteni lencséből és dióból, vagy éppen a fent említett halászlé ízét is lehet egy algafajta segítségével utánozni, de a mézeskalácsnak is létezik méz nélküli, vegán változata.”

A cikk folytatása a Green Guide Budapest blogján olvasható.